Правителството отпуска над четири милиона за шест национални програми в предучилищното

...
Правителството отпуска над четири милиона за шест национални програми в предучилищното
Коментари Харесай

Правителството отпуска над 7 млн. за образованието

Правителството отпуска над четири милиона за шест национални стратегии в предучилищното и учебно обучение , заяви Правителствената осведомителна работа.

За Национална стратегия " Иновации в деяние " се отпускат 1 820 801 лева Средствата са предвидени за популяризиране на нововъведения, както и за обезпечаване на материална база и принадлежности за използване на новаторски способи на преподаване . По програмата ще бъдат финансирани близо 600 учебни заведения в страната.

За Национална стратегия " Заедно в изкуствата и в спорта " се отпускат 1 487 209 лева Те са за учебни заведения, показали доклад за разходвани над 50% от средствата по утвърдените им планове. Чрез тази национална стратегия просветителните институции могат да образуват групи за занимания по музикално, танцово или театрално изкуство, както и спортни тимове.

Правителството отпусна 348 949 лева по Национална стратегия " Обучение за ИТ умения и кариера " . Чрез нея се основават условия за осъществяване софтуерно професионално обучение и образование в съдействие с университети,и с работодатели от ИТ бранша. Към момента в две общински учебни заведения в градовете Бургас и Пловдив се организира образование по програмиране за придобиване на професионална подготовка по специалност " Приложен програмист " с 616 възпитаници от X, XI и XII клас.

По Национална стратегия " Бизнесът преподава " са утвърдени 228 706 лева С тях ще бъдат финансирани семинари за учители и възпитаници от бизнес представители по настоящи тематики за съответната предметна област в сходство с одобрените образователни стратегии.

С 199 321 лева се финансира Национална стратегия " Без свободен час ". По нея 300 общински учебни заведения получават 125 968 лева за заменяне на отсъстващи учители в наложителното предучилищно и учебно обучение. 49 общински детски градини получават 73 353 лева за заменяне на отсъстващи учители.

За Национална стратегия " Професионално обучение и образование " се отпускат 165 367 лева Пет общински професионални гимназии и междинни учебни заведения получават 141 680 лева за модернизиране на материално-техническата база. Три общински учебни заведения се финансират с общо 23 687 лева за създаването или актуализирането на типови образователни проекти, образователни стратегии и национални изпитни стратегии за специалностите от специалности по професионални посоки от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование.
 Още 11 млн. лева за здания за ясли, детски градини и учебни заведения дава служебният кабинет
Още 11 млн. лева за здания за ясли, детски градини и учебни заведения дава служебният кабинет

Правителството отпусна и нови 700 000 лева за деца без място в градина

Правителството настрана утвърди изплащането на съвсем 3 млн.лв. на учебни заведения, организирали туристически пътувания с възпитаници от I до XI клас по Национална стратегия " Отново дружно ".

Средствата са за погашение на оставащите до 50% суми след показани документи от 174 общински, 18 държавни, четири частни и седем учебни заведения към Министерство на културата. Програмата предвиждаше при подаване на формуляра да се финансират половината от декларираната сума, а останалите до 50% се изплащат при показване на контракт с туроператор и информация от учебното заведение за осъществените разноски .

Учениците получиха шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. на участник , който включва 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни културни и спортни действия.

" Отново дружно " беше основана през 2021 година с решение на Министерския съвет. Целта бе социализация и другарство на възпитаници и педагогичен експерти отвън учебната и фамилната среда за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. Общият бюджет на програмата бе в размер на 22 600 000 лева
 Над 200 учебни заведения нямат физкултурни салони
Над 200 учебни заведения нямат физкултурни салони

98% от учебните заведения са заявили подготвеност за обезпечаване на отопление за зимния сезон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР